Statutul persoanelor cu dizabilități în România

Statutul persoanelor cu dizabilități în România

Titlul declaraţiei politice: Statutul persoanelor cu dizabilități în România

 

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați colegi,

 

În declarația mea politică de astăzi doresc să vă vorbesc despre persoanele cu dizabilități din România.

Conform datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități la data de 30 iunie 2018 existau în România nu mai puțin de 805.653 persoane cu dizabilități. Raportat la populația totală, înseamnă 3,63% sau patru persoane dintr-o sută. Cele mai întâlnite tipuri de handicap sunt cele fizice somatice și mintale. Din cele 805 mii de cazuri, puțin peste jumătate (414.086p persoane) sunt persoane adulte cu vârsta de 18-64 ani, care, în funcție de capacitatea lor de muncă ar putea, teoretic, să se angajeze.

Raportat la perioada anterioară, numărul total al persoanelor cu dizabilități a crescut. Raportat la anul 2006, de exemplu, totalul cazurilor persoanelor bolnave a crescut cu peste trei sute de mii.

Chiar dacă, conform Declarației Universală pentru Drepturile Omului, personale ce suferă de dizabilități beneficiază de aceleași drepturi ca restul populației practica demonstrează, de multe ori, contrariul căci ei sunt spriiniți și protejați prin politici guvernamentale ineficiente care îi determină să rămână asistați sociali în loc să devină membri activi în societate, dacă acest lucru este posibil.

La un an de zile de la aprobarea Ordonanței 60/2017 pentru modificarea și completarea legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, au fost angajate doar 360 de persoane cu dizabilități, în timp ce aproximativ 2000 persoane care au fost angajate anterior în atelierele protejate, au intrat în șomaj sau au devenit persoane asistate social. Într-un singur an, de la momentul aprobării ordonanței, statul a încasat uriașa sumă de peste 400 de milioane de euro.

Doresc să vă întreb, câte persoane cu dizabilități au angajat ministerele în aparatul propriu? Dar instituțiile subordonate acestora din țară?

În iunie 2017, aproape de momentul adoptării Ordonanței 60/2017, numărul persoanelor cu dizabilități angajate se apropia de 34 de mii. După momentul adoptării Ordonanței, situația referitoare la persoanele cu dizabilități angajate pe piața muncii din România nu s-a mai găsit în buletinul statistic trimestrial publicat de Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități (ANPD). 

Persoanele cu dizabilități beneficiază, în prezent, de o indemnizatie lunară de handicap, indiferent de venituri în sumă de 70% din indicatorul social de referintă, sumă la care se mai adaugă, după caz, un buget complementar pentru handicapul de tip grav și accentuat. În același timp, din cauza handicapului, persoanele cu dizabilități nu pot profesa orice meserie din categoria meseriilor mai bine plătite. iar persoanele care se află în imposibilitatea totală de a lucra trebuie să trăiască doar din pensia lunară. Nivelul indicatorului social de referință este de doar 500 lei.

Noua lege a pensiilor discriminează persoanele cu dizabilităţi deoarece efectuarea unei treimi din stagiul de muncă nu mai este considerată o perioadă completă iar pensiilor lor nu vor mai crește niciodată. În plus, în articolul care cuprinde definiţiile, pensionarul cu handicap nici măcar nu se regăseşte în această lege. Semnalul de alarmă a fost tras de către preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Conform raportului Mondial privind dizabilitatea. ,,mediile pot fie dizabilita persoanele cu probleme de sănătate fie încuraja participarea și incluziunea lor socială, economică, politică și culturală,, .Incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața de muncă înseamnă, în mod cert, un proces de incluziune care trebuie aborbat în mod consecvent și constant și care vizează schimbarea unei mentalități.

România se confruntă cu o criză de personal pe piața muncii, aceasta aflându-se într-o tensiune fără precedent în ultimul deceniu. În ciuda faptului că persoanele cu dizabilități au rate de angajare mai scăzute este necesar ca autoritățile române să le sprijine și să le asiste în procesul pentru redarea demnității.

 

Vă mulțumesc!

Senator, Silvia Monica Dinică                          

Inapoi