Vremea experimentelor pe copiii noștri trebuie să ia sfârșit!

Vremea experimentelor pe copiii noștri trebuie să ia sfârșit!

Ne bucurăm că subiectul educației este adus în prim plan și prin intermediul proiectului prezidențial “România Educată”. De 2 ani noi atragem atenția asupra nenumăratelor probleme din sistemul de învățământ și asupra faptului că acestea ar trebui să fie principalele preocupări ale guvernanților.

Referitor la proiectul “România Educată”, voi participa la orice dezbatere care se va și concretiza în acțiuni imediate pe această temă. Voi fi acolo! 

Ca observații generale asupra proiectului prezidențial, din punctul meu de vedere, acesta reprezintă un reper rezonabil, un deziderat absolut necesar, dar nu și suficient. Acest proiect este un bun punct de început în declanșarea unor dezbateri de amploare la nivelul societății. Este benefic pentru întreaga societate ca Educația să fie pusă în rândul priorităților strategice naționale.

Este nevoie de construirea unor piloni durabili, concreți, prin crearea cât mai rapidă a unor Centre Pilot de implementare a strategiei de pregătire a profesorilor, a unei noi programe școlare, conform nivelelor de vârstă a copiilor, a tehnologiei moderne în procedul educațional (cursuri online pentru copiii aflați în situații temporare de imobilitate - internări, comunități fără posibilitate de transport iarna, spații improprii de desfășurare a cursurilor).

Este nevoie de depolitizarea sistemului de învățământ, iar în centrul întregii arhitecturi instituționale educaționale trebuie să se afle COPILUL. În jurul lui trebuie construit întregul univers al educației. Copilul este principalul beneficiar al modernizării, iar, prin el, întreaga societate.

Noua lege a educației trebuie să stabilească un cadru instituțional, independent de orice ingerință politică, format doar din experți care să supervizeze profesional centrele de formare ale cadrelor didactice, să mențină un dialog continuu cu mediul de afaceri prin care să determine nevoile pieței muncii și schimbările estimate pe termen mediu și lung. Orice schimbare trebuie să fie susținută de studii de impact și de testare specializată.

Întoarcerea la tezele naționale și la o pondere de 33% a notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu nu cred că reprezintă, însă, un progres. Se va menține aceeași goană după note, același status-quo. La acest capitol, voi susține, cu determinare, schimbarea profundă a modalității de evaluare prin introducerea unor indicatori calitativi care să măsoare progresul elevilor (motivare, interes, pasiune, stăpânirea termenilor etc.), evoluția lor pe domenii de interes.

De asemenea, trebuie găsite soluții concrete de rezolvare a problemei “școlilor cu toaletă în curte”. Cum convingem comunitățile locale să acceseze fonduri europene pentru a aduce toate școlile în secolul XXI? Acestea sunt probleme stringente care au nevoie de soluții imediate.

USR va contribui cu propuneri concrete de implementare graduală și cât mai rapidă a unor soluții pentru problemele urgente din sistem.
Inapoi