Ecaterina Andronescu vrea să lasa elevii de clasa I repetenti

Ecaterina Andronescu vrea să lasa elevii de clasa I repetenti

În anul școlar 2010-2011 au intrat în clasa întâi 201.699 elevi. Peste 10% dintre ei nu au mai ajuns în clasa a 8-a. Mai mult de 20.000 de copii au fost pierduți pe parcurs! Încă 36.673 elevi, adică 18% din numărul celor ce au intrat în clasa I, nu au dat examenul de capacitate. De ce au abandonat? Cum îi putem ajuta? Dna Andronescu nu vine cu nicio soluție. Nici măcar nu știm dacă o preocupă asemenea probleme.

În schimb, ministrul Educației are o nouă soluție minune: ne propune sec să-i pedepsim și să îi lăsăm repetenți pe copii încă din clasa I. Să le punem etichete de cât mai mici, să îi impingem către a nu avea încredere în ei și a considera că nu sunt buni. De ce nu ne spune nimic despre cauzele reale? Programă mult prea încărcată și cu schimbări dese, manuale care nu îi ajută să învețe și care de multe ori sunt scrise pentru a fi întelese de profesorii de specialitate și nu făcute pentru elevi. Despre lipsa unui program de pregătire inițială a cadrelor didactice?

De ce nu susține alocarea de fonduri pentru implementarea programul ”Școala după școală” la nivel național? De ce nu ne spune în câte unități s-ar putea implementa corect acest program? Dacă acest program se implementează cu număr mare de elevi la grupa, din clase diferite, e degeaba, aceștia vor fi doar supravegheați.

E nevoie să ne cunoaștem și să ne ajutăm copiii în scoala, ca să putem stimula calițățile pe care fiecare le are, pentru ca mai târziu să devină adulți și părinți echilibrați care să poată contribui la dezvoltarea societății.

Inapoi