Sanatatea nou-nascutilor

Sanatatea nou-nascutilor

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați colegi,

 

Această declarație are la bază un mesaj care mi-a fost adresat de către un medic neonatolog român:

 

Ce face statul român pentru copiii săi? De ce nu se investește în maternități? Cum este posibil să ne mai jucăm cu sănătatea nou-născuților? Ei sunt viitorul nostru!

 

De ce nu avem o politică pe termen lung pentru sănătatea mamei și a copilului? De ce îngrijirea prematurilor (regionalizată) e lăsată tot mai mult în grija spitalelor regionale, iar banii de programe de sănătate pentru nou-născuți și prematuri scad progresiv și semnificativ de la an la an?

Ce s-a întâmplat cu Programul Mama şi Copilul de la Ministerul Sănătății, prin care ar fi fost dotate TOATE unitățile spitaliceşti din țară cu incubatoare? Acest proiect a fost demarat în 2016. La acel moment, Ministerul Sănătății susținea că fondurile au fost alocate, mai exact 33 de milioane de lei (echivalentul a peste 7.3 milioane Euro). Suntem la finalul anului 2018 şi nu s-a realizat nimic.

De ce nu avem încă o lege a vaccinării?

De ce nu avem suficiente paturi de terapie intensivă neonatală?

De ce nu se fac controale temeinice şi profilaxie pentru a se stârpi infecțiile nosocomiale din spitale? De ce trebuie să aşteptăm să apară probleme, cu consecințe greu de cuantificat, pentru a lua măsuri cu adevărat? Când vom fi învățat ceva din tragedia Colectiv?!

 

La 29 de ani de la Revoluție, noi încă ne luptăm pentru un drept esențial: dreptul la Viață al copiilor noştri!

 

 

 Vă mulțumesc!

 

 

Inapoi