Sa inlocuim „Deciziile din pix” cu „Centre Pilot” de testare!

Sa inlocuim „Deciziile din pix” cu „Centre Pilot” de testare!

SCRISOARE DESCHISĂ

Către Doamna Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu 

Doamnă Ministru al Educației,

În urma nenumăratelor mesaje primite de la părinți îngrijorați de starea actuală a sistemului de învățământ, în urma propriilor mele evaluări şi a frânturilor de informații publice anunțate ca făcând parte din schimbările pe care intenționați a le implementa începând cu anul şcolar viitor, am decis să vă adresez câteva propuneri esențiale pentru a evita repetarea greşelilor/experimentelor eşuate de până acum.
Consider că s-au pierdut ani prețioşi de educație din viața copiilor noştri pentru a ne mai permite să amânăm schimbările reale, de substanță şi de perspectivă.


În primul rând, propunerea mea este constituirea unor Centre Pilot, în întreaga țară, începând cu anul şcolar viitor. Cum? Prin voluntariat şi având, bineînțeles, consimțământul părinților elevilor care învață în aceste unități şcolare. Voluntariat însemnând şcoli care doresc să facă parte din proiect. În aceste Centre Pilot să fie testate: curricula bazată pe aplicabilitate, pe experiment şi pe tehnologie; Această curriculă să fie gândită şi adaptată categoriilor de vârstă ale copiilor de către specialişti în pedagogie cu recunoaştere şi expertiză națională sau internațională.


O altă modalitate de evaluare a copiilor pornind de la premisa că fiecare dintre ei are anumite abilități, talente şi aspecte care pot fi îmbunătățite. Să măsurăm progresul pe fiecare dimensiune educațională agreată; De asemenea, indicatorii să fie agreați de specialişti cu expertiză în Educație.


Independența dascălilor de a îşi adapta programa la nivelul dezvoltării psihosomatice a copiilor; cu mențiunea că dascălii trebuie să fi urmat, în prealabil, cursuri de perfecționare profesională sau să fie absolvenții unor programe ( în acest moment- nerecunoscute de M.E.N.) de mentorat incluziv (părinți, copii, specialişti, cercetători şi profesori).


Consultarea consorțiilor marilor companii în conceperea programei şcolare cu scopul de a pregăti tineri care se vor putea regăsi în ofertele de pe Piața muncii.
- bineînțeles, perioada de implementare şi funcționare a acestor Centre Pilot va fi recunoscută şi considerată a fi experiență şcolară echivalentă cu cea din şcolile care funcționează în condițiile actuale.

Vă propun această abordare pentru a evita schimbările făcute fără studii de impact, fără a avea garanția că se va obține îmbunătățirea indicatorilor standard care ne indică performanța reală a Sistemului de Educație şi, nu în cele din urmă, pentru a ajunge în punctul în care copiii noştri să meargă cu plăcere la şcoală.

Vă stau oricând la dispoziție pentru consultări în vederea aprofundării acestor propuneri şi pentru a le aduce, prin dezbatere publică, în concret.

Cu respect,

Senator Silvia Dinică

Inapoi