O lectie usturatoate de educatie financiara administrata Coalitie de Guvernare

O lectie usturatoate de educatie financiara administrata Coalitie de Guvernare

Convocați în Comisia Economică, după o serie de acuzații aberante proferate în spațiul public de către politicienii aflați la Putere (de la Ministrul Finanțelor sau consilierul guvernamental Darius Vâlcov la Daniel Zamfir sau Liviu Dragnea), reprezentanții BNR au demontat, sistematic, toată construcția mediatică de dezinformare desfășurată în ultimele luni.


Dorindu-se a fi o “execuție” publică a Guvernatorului BNR, politicienii Puterii nu au reușit să arate decât o documentare superficială, o agresivitate verbală fără argumente sustenabile și un demers mediatic eșuat din perspectiva imaginii lor.


Concret, oficialii BNR le-au explicat acestora procedurile de stabilire a indicelui ROBOR și fereastra de dobândă în care acest indice poate varia, respectiv până la un maxim de 3.5%, faptul că alimentarea cu lichidități se face prin aceasta piață deoarece BNR nu are vreun cont pe persoană fizică. Băncile cotează între ele. Unele au surplus, iar altele au deficit de lichiditate. Este o negociere, pe o piață financiară, cu lichidități.


De asemenea, să ajungă Guvernatorul BNR să le explice acestor domni din arcul Puterii (care se pretind a fi experți financiari cel puțin intergalactici) faptul că există 8 tipuri de ROBOR [rate de referință care sunt cotate pentru scadențele de o zi (O/N), T/N (1 zi începând din ziua lucrătoare următoare datei fixing-ului), o săptămână (1W), o lună (1M), 3 luni (3M), 6 luni (6M), 9 luni (9M) și respectiv 12 luni (12M)] este relevant pentru nivelul lor de expertiză și profesionalism, faptul că dobanda este un efect, și nu o cauză a indicatorilor economici. Starea economiei influențează în mod direct faptul că doar un număr limitat de firme sau de persoane fizice pot beneficia, în România, de finanțare bancară.piata monetara a României este o piata cu care nu putem glumi, este o piata vitala.

 

Am asistat la un simulacru de dezbatere, cu punctaje servite de la partid, într-o încercare disperată de a arunca vina pentru situația dezastruoasă a Economiei pe oricine altcineva decât pe guvernanți și la un început de campanie electorală cu accente populiste fără niciun suport în realitate.

 

Concluzionând, Piața monetară a României este o piață cu care nu putem glumi sau pe care să o bulversăm cu ordonanțe de urgență, de pe o zi pe alta, precum OUG 114 deoarece este o piață vitală a economiei noastre.

Inapoi