Modificari la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019

Modificari la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019

Puși în fața unui Proiect de Buget pentru anul 2019, cu 3 luni întârziere față de termenul legal la care acesta ar fi trebuit depus, cu termen de doar 2 zile (sâmbătă și duminică) pentru a-l studia și formula amendamentele, am constatat că acesta este construit pornind de la premise fără legătură cu realitatea: curs de schimb sub cel actual, o creștere economică supradimensionată și pornind de la date inexacte.
Cu toate impedimentele timpului scurt care ne-a fost acordat pentru a studia mii de pagini, am acordat o deosebită atenție domeniilor care mă preocupă prioritar: Educație, Cercetare, Economie și Energie.
Așadar, am depus mai multe amendamente pentru:


A finanța Programul “Școală după școală”- atât de necesar prin impactul pozitiv asupra copiilor care sunt supravegheați după terminarea cursurilor, asupra abandonului școlar care scade în zonele în care Programul este aplicat;


A finanța Cercetarea și Inovația din cadrul Învățământului pentru a se reuși realizarea atâtor studii imperios necesare, pentru a se coopta specialiști și cercetători care să lucreze la inovare în acest domeniu atât de important. În Proiectul de Buget care ne-a fost prezentat, suma alocată este 0.


A finanța componenta de Cercetare din cadrul Ministerului Economiei fără de care nu putem avea așteptări de evoluție și de cooptare a unor specialiști cu expertiză reală;


A finanța Ministerul Cercetării și Inovării în sprijinul angajamentului asumat de România în cadrul Strategiei Europa 2020 de alocare a 2% din PIB pentru sectorul cercetării;


A finanța Studiul privind oportunitatea redeschiderii Minei de Grafit – Baia de Fier pentru crearea unui nou lanț de producție a bateriilor de stocare a energiei electrice.

Din păcate, nici unul din amendamentele depuse de către USR nu au fost avizate pozitiv în comisii. Există un interes scăzut din partea actualei Coaliții de guvernare de a manifesta deschidere către propunerile noastre.
De ce ne sunt respinse amendamentele? Singurul argument: Pentru că ei pot!

Inapoi