Trebuie să oprim ”Fenomenul Brăila”

Trebuie să oprim ”Fenomenul Brăila”

Asociația Human Catalyst a elaborat o cercetare conform căreia există dovezi că nota medie din anumite școli și județe, la evaluarea națională pentru elevii din clasa a 8-a este ridicată artificial printr-o prezență scăzută a acestora, în urma unei ”selecții” impuse de către autoritățile din învățământ.

De unde vine numele acestui fenomen? Ei bine, în județul Brăila aproape jumătate dintre elevi au fost constrânși prin diferite forme să nu mai susțină examenul de evaluare de clasa a 8-a, în principal elevi ce provin din comunități sărace sau cu un procent mare de rromi. Astfel s-a ajuns la situația în care județul Brăila să aibă a doua cea mai mare medie din țară, după municipiul București.

Putem spune că responsabilii din învățământ nu fac altceva decât să îngroape gunoiul sub preș. În loc să fie luate măsuri concrete pentru a remedia starea învățământului, aceștia pur și simplu își bat joc de viitorul unor copii, doar pentru a da bine în statistici. 

Autoritățile naționale și cele locale ar trebui să se preocupe imediat și serios de educația din România, nu organizând parade pentru aleși. Este necesar să avem soluții reale și să cunoaștem amplitudinea problemelor și nevoilor cu care se confruntă sistemul de educație românesc pentru a putea lua măsurile corecte.
 
Inapoi