Caldura avariata a Bucurestiului si situatia RADET

Caldura avariata a Bucurestiului si situatia RADET

PSD a adus RADET în faliment, iar USR nu este și nu va fi complice la ascunderea mizeriei sub preș și la scăparea celor vinovați. Problemele în furnizarea de agent termic din această iarnă sunt un indiciu al crizei de proporții ce ar putea afecta locuitorii Bucureștiului. Ce face Gabriela Firea? Bagă 300 de milioane de euro într-o companie a primăriei - Energetica SA (înființată ilegal), unde oamenii din consiliul de administrație sunt numiți pe criterii politice, fără nicio legătură cu competențele și profesionalismul.

Sistemul de termoficare al capitalei este, în proporție de 80%, mai vechi de 50 de ani, și din acest motiv sistemul are pierderi imense, până la 30%. Singurele intervenții în sistem au fost cârpeli. Acum în București sunt racordate la RADET 566.000 apartamente, iar gigacaloria este subvenționată de primărie cu 50%, bani care din 2000 au fost dați cu întreruperi.

Sistemul necesită investiții masive și urgente. În momentul de față, RADET poate beneficia de 180 milioane de euro, bani europeni, prin programe opraționale cu finanțare europeană (POIM). Ar fi un început, căci cu acești bani s-ar reabilita aproximativ 200 km de rețea, dar pentru reabilitarea întregii rețele primare (adică 3500 km de țevi) este nevoie de 800 milioane de euro în minim 5 ani. O sumă nu foarte mare pentru un serviciu public esențial, dacă ne gândim că bugetul anual al Primăriei Generale este de aproximativ 1,24 miliarde de euro.

USR susține înființarea unei companii care să preia activitatea RADET. O astfel de companie trebuie să fie înființată legal, transparent, cu respectarea principiilor guvernanței corporative. Ceea ce Gabriela Firea refuză să facă pentru că asta ar însemna că nu mai poate sifona bani publici.

Inapoi