Romania si analfabetismul tehnologic

Romania si analfabetismul tehnologic

În Raportul Global al Monitorizării Educației - UNESCO (2018) sunt evaluate, conform standardelor internaționale, anumite elemente esențiale care dau măsura nivelului educațional mondial.

Astfel, în cadrul studiului efectuat pe eșantioane de adulți cu vârste cuprinse între 25-65 de ani de către ITU (Agenția specializată pentru Informații și Tehnologii de Comunicare a ONU), România figurează, în rândul țărilor sărace și în curs de dezvoltare, alături de țări ca Zimbabwe, Sudan, Egipt, Bulgaria sau Iran în ceea ce privește abilitățile adulților de a folosi programe IT simple (de redactare sau de calcul) sau mai complexe care țin de folosirea limbajului de programare.

De ce este relevant acest grafic?
Pentru că el este oglinda neadaptării Educației ultimilor zeci de ani la Era Tehnologică în care trăim.
Am să vă prezint, în zilele următoare, și situația specializărilor tinerilor în România.

Cum se pot adapta adulții activi în câmpul muncii la revoluția digitală a ultimilor ani dacă marea lor majoritate nu au noțiuni elementare de folosire a unui program informatic?

Cum putem eficientiza și debirocratiza sistemele învechite ale statului dacă analfabetismul tehnologic este regula și nu excepția ?
Printr-o politică susținută de specializare, de reconversie profesională, prin educaţie digitală în şcoala primară, secundară, liceu şi învăţământul superior.

Inapoi