Invata mai bine elevii care stau mai aproape de profesor?

Invata mai bine elevii care stau mai aproape de profesor?

Într-un studiu publicat în revista “Learning and Instruction”, din octombrie 2018, o serie de cercetători din Germania simulând, virtual, aranjamentul unei săli de curs, analizează viteza de asimilare a informațiilor predate unui grup de elevi selectați, majoritatea lor prezentând simptome ADHD asociate cu alte dificultăți de învățare, în funcție de distanța la care ei se află în sala de curs față de profesor.

Concluziile acestui studiu aprofundat sunt, cumva, previzibile: cu cât un copil stă mai aproape de profesor, cu atât asimilează mai repede informația predată, în special în cazul copiilor cu ADHD, studiul concentrându-se mai ales pe capacitatea lor de asimilare în condițiile date. Ceea ce nu influențează, însă, distanța față de profesor este ameliorarea neliniștii lor.
Cercetătorii extrapolează studiul la copiii care nu pot fi prezenți la cursuri din diverse motive (distanța mare față de școală, internări, etc.) și duc concluziile mai departe: prin lecții virtuale în care li se predă de către un profesor, ei vor reuși să asimileze informațiile mult mai repede și mai eficient decât în modul clasic de predare. De ce? Virtual, profesorul se află mai aproape de ei.

Putem aplica concluziile acestor studii în practica de zi cu zi? Desigur. Sunt mulți dascăli care o fac deja și sunt elemente ce țin de latura umană a elevilor și profesorilor, care pot fi aplicate cu rezultate vizibile rapid. Pentru astfel de lucruri nu e nevoie de reguli și regulamente, de hârtii și indicații ignorate, care se umplu de praf prin sertare. Este nevoie de empatie, de disponibilitate de perfecționare și de un stil de educație centrat pe nevoile copiilor.

Inapoi