Deseurile din plastic - raman amintire?

Deseurile din plastic - raman amintire?

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați colegi,

 

Titlul declarației mele politice de astăzi este ,,Deșeurile din plastic – rămân amintire?”. Din 2021, produsele din plastic vor fi interzise în Uniunea Europeană.

Câți dintre noi sunt conștienți de faptul că, odată ajunse în mediu, deșeurile de plastic pot persista zeci sau chiar sute de ani? E nevoie de educație în masă pentru a stopa transformarea planetei noastre într-o imensă groapă de gunoi. Una dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm de ani buni, este cea a colectării deșeurilor, la toate palierele (de la asociații de proprietari până la marii poluatori din industrie).

Pe termen lung, este obligatoriu să începem educarea copiilor încă din grădiniță să respecte și să protejeze natura. Ar fi ideal ca acest tip de activitate să continue în toate formele de învățământ. Pentru Uniunea Salvați România, protecția mediului este o prioritate a programului de guvernare - alături de educație sau sănătate. Pentru a putea supraviețui, evolua este nevoie să luăm măsuri în această direcție. Este nevoie să devenim conștienți de importanța protejării mediului cât încă nu este prea târziu.

Recent, Parlamentul European, a anunțat că urmează să interzică pe întreg teritoriul spațiului european folosirea produselor din plastic, începând cu anul 2021, ca urmare a degradării mediului într-un mod aproape ireversibil. Produsele ecofriendly vor fi agreate și se vor încuraja inovările în domeniu. Unele state, precum Franța, au făcut acest lucru deja de anul acesta.

Produsele care se înscriu în categoria produselor toxice sunt cele de unică folosință, adică aproximativ 70% din totalul deșeurilor din oceanele lumii care amenință viața animalelor marine – farfurii, tacâmuri, pungi precum și produsele din plastic cu aditivi artificiali non-degradabili și materialele de polistiren folosite la cutiile pentru împachetarea mâncării de tip fast-food. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă, imaginați-vă că un filtru de țigară, dacă este aruncat în apă, poluează între 500 și 1.000 l de apă, iar pe sol ca să se degradeze e nevoie de 12 ani.

Având în vedere toate acestea, este de așteptat ca și România să se înscrie în ținta de 50% mai puține produse din plastic până în 2025 și de 80% până în 2030. În acest context, vă solicit doamnă ministru să ne faceți cunoscut cum se pregătește țara noastră pentru acest deziderat european și ce anume ați întreprins, până acum, pentru pregătirea implementării? Totodată, vă cer, doamnă ministru, să ne puneți la dispoziție măsurile pe care le-ați luat și care este viziunea Ministerului Mediului din România în ceea ce privește apărarea și protecția pădurilor, apelor și a solului țării de deșeurile din plastic și, foarte important, cum stăm la capitolul reciclare?

 

Inapoi