Ecaterina Andronescu refuza sa vada problemele din sistemul educational

Ecaterina Andronescu refuza sa vada problemele din sistemul educational

Într-o Românie campioana la analfabetism funcțional și abandon școlar, ministrul Educației ne spune că procentul de 18% de abandon școlar se datorează faptului că nu sunt scoși din scripte copiii familiilor plecate din țară. Altfel, desigur, susține doamna Andronescu, procentul ar fi mult mai mic. 

Este clar că acest minister de o importanță vitală în viitorul țării este condus de o persoană carerefuză să vadă realitățile din sistem. Doamnă Andronescu, avem din ce în ce mai mulți copii care, din varii motive care pe dumneavoastră nu par să vă intereseze în mod real, renunță să mai meargă la școală.

Doamnă ministru, știți câți copii renunță la școală pentru că părinții nu au bani de haine, de rechizite și alte materiale didactice? Știți câți copii renunță la școală ca să meargă să muncească zilieri pentru a contribui la venitul familiei?

Răspunsul dvs. cinic cum că în România abandonul școlar nu există pentru că acei copii pleacă din țară arată o și mai mare problemă a țării. Cunoaștem fiecare dintre noii familii care au decis să plece din România în căutarea unui trai decent acum și a unui viitor mai bun pentru copii. Singura țară care ne întrece în privința numărului de migranți este Siria, o țară bântuită de război de ani de zile.

Dincolo de alocarea a 6% din PIB pentru educația copiilor noștri, România are nevoie de o reformă profundă în sistemul de educație. USR propune o reformă bazată pe 3 piloni: punerea copilului/tânărului în centrul sistemului educațional (nu a profesorilor, nu a părinților) și încurajarea educației personalizate, precum și desființarea actualelor inspectorate școlare, cu transferul puterii de decizie și al autonomiei către consiliile de administrație din școli, cu implicarea mai mare a părinților în procesul educațional.

Inapoi