Schimbarea internetului incepe!

Schimbarea internetului incepe!

Cum va arăta internetul peste doi ani atunci când România are termen să implementeze Directiva privind drepturile de autor? Un lucru este cert: Internetul pe care noi îl știm va fi schimbat radical.

După ce la finalul lunii martie Parlamentul European a aprobat noile reguli privind drepturile de autor in era digitală, acestea tocmai au fost aprobate și de Consiliul Uniunii Europene și vor intra in vigoare imediat după publicare în Jurnalul Oficial al UE. 6 state au votat împotrivă și alte 3 s-au abținut, iar România a votat pentru directiva copyright.

Va amintesc că în noiembrie 2018 Uniunea Salvați România a cerut public Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să-și retragă susținerea pentru propunerea de directivă privind modificarea drepturilor de autor prezentată la momentul respectiv, pentru că liberul schimb de informații online va fi afectat.

Întrebarile au fost și vor rămâne în continuare aceleași. Ce continut video vom mai putea vedea pe Youtube? Ce articole de presă putem posta pe Facebook sau mai bine spus ce vom mai putea posta efectiv pe Facebook ? Ce drepturi vor câștiga creatorii de pe urma acestei schimbări? Este greu să ne imaginăm cum va fi.

Directiva a fost și este în continuare controversată. Au existat, până acum, numeroase dezbateri generate de reglementarea unor drepturi noi ale editorilor de publicații de presă și de obligațiile instituite în sarcina platformelor. Acum, companiile online și în special Google care deține Youtube vor fi trase la răspundere pentru ceea ce postează utilizatorii lor, daca vor fi încălcate drepturile de autor. Așa că, în practică, platormele de internet vor fi responsabile direct pentru tot conținutul care va fi încărcat pe site-urile lor. În același timp, drepturile de autor vor trebui și ele plătite de platformele precum Google News daca vor vrea să afișeze unele fragmente în rezultatele căutarilor. Va fi interesat de văzut totuși, cum va negocia Google cu micii editori. 

Probabil că legea va fi contestată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și acesta va fi, cu siguranță, un proces lent și complicat. Ce putem face fiecare dintre noi între timp? Trebuie să mergem la vot la alegerile din 26 mai și să ne alegem cu atentie oamenii pe care îi vom trimite în Parlamentul European.

Inapoi