Schimbarile climatice sunt o realitate

Schimbarile climatice sunt o realitate

Trăim într-o epocă a consecințelor. 
Schimbările climatice sunt o realitate, iar efectele tot mai vizibile. E important să găsim soluții cât mai curând!

USR pentru mediu i-a invitat astăzi la Parlament pe doi dintre reclamanții din procesul colectiv împotriva UE pe tema schimbărilor climatice. Petru Vlad, ciobandin Munții Șureanu, și Giorgio Elter, un fermier din Alpii italieni, au în comun lupta împotriva schimbărilor climatice pe care o poartă zi de zi. Petru simte de ani de zile cum efectele schimbării climei îl obligă să-și schimbe obiceiurile: duce oile tot mai sus în căutare de pășune, zăpada de pe cele mai înalte culmi se topește deja în iunie, față de septembrie în trecut, iar resursele de apă devin tot mai scăzute. Existența familiei lui Giorgio depinde de ghețarul din Alpi care, potrivit cercetătorilor, va dispărea în 50 de ani. Veniturile oamenilor din zonă, care depind de faimoasele oportunități de alpinism pe gheață, sunt afectate grav.

Cei doi se numără printre cei 10 reclamanți care au dat Uniunea Europeană în judecată anul trecut pentru a cere măsuri mai ambițioase de luptă împotriva schimbărilor climatice. În paralel ei vor să conștientizeze oamenii, dar și decidenții politici că fiecare tonă de carbon contează și trebuie să oprim poluarea care contribuie la încălzirea planetei. Cei 10 sunt reprezentați de Roda Verheyen, avocată din Hamburg, specializată în cazuri pe teme de mediu. People's Climate Case - cum a fost numit procesul - a fost acceptat de instanță și urmează ca judecătorii să decidă începerea propriu-zisă a judecării.

Petru și Giorgio au fost însoțiți astăzi de avocata lor, Roda Verheyen, și de Raul Cazan, directorul organizației 2Celsius, care promovează inițiativa în România. 

Inapoi