Ziua internationala a transplantului

Ziua internationala a transplantului

Doamnă președintă de ședință,

Stimați colegi,

În 31 mai 2019, sărbătorim Ziua Națională a Transplantului.

Deopotrivă, medici care dau „viață după moarte”, pacienți transplantați și reprezentanți ai autorităților medicale vor fi prezenți la Academia Română să aducă în memoria colectivă anul 2000, an care a marcat chirurgia de transplant românească.

Ziua Națională a Transplantului în România reprezintă conștientizarea faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea nicio șansă să trăiască. În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc, împreună cu familiile lor, cu personalități ale vieții civile, noua viață dobândită odată cu transplantul. Evenimentul marchează și o continuare a campaniei desfășurate la nivel național, al cărei scop este conștiențizarea importanței transplantului și creșterea numărului de donatori de organe, țesuturi și celule.

Nu de puține ori am auzit, cu toții, povești sfâșietoare despre suferința unor semeni de-ai noștri aflați pe lista de așteptare care să le ofere o nouă șansă la viață. Nu de puține ori, această așteptare a avut un final fericit, dar, de prea multe ori, nu.

În ultimii  3 ani, a avut loc o diminuare semnificativă a numărului donatorilor, și în consecință și a vieților salvate, ca urmare a problemelor ce au existat în cadrul Agenției Naționale de Transplant.

Avem nevoie de o nouă lege a transplantului care să ajute echipele de transplant și pacienții, care să fie transparentă și ale cărei prevederi să fie fără echivoc, iar criteriile de selecție și de control să fie accesibile și la îndemâna celor interesați. Astfel, vom elimina suspiciunile și temerile cetățenilor, vom aloca banii acolo unde este nevoie și în cantitatea necesară.

 

Vă mulțumesc!

Senator, Silvia Monica Dinică                          

Inapoi