Legea lui Plesoianu

Legea lui Plesoianu

Azi a fost votată în plenul Senatului legea propusă de deputatul Pleșoianu, lege care va pune toate ONG-urile, indiferent de domeniul de activitate, la dispoziția statului român, fiind oricând în pericol de a li se suspenda activitatea sau a fi dizolvate din motive cu totul subiective.

Mai multe ONG-uri au trimis liderilor grupurilor politice din Senat o scrisoare deschisă, pe care am citit-o azi în plen.

Comisia juridică a dat aviz pozitiv acestui proiect de lege ce afectează libertatea de acțiune a organizațiilor neguvernamentale, ușurând dizolvarea acestora. O mare parte a prevederilor noii legi sunt redundante, ele fiind deja conținute în Codul Penal și în alte legi. O prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește alt scop decât cel pentru care s-a constituit presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz.

Membrii comisiei juridice au ignorat recomandarea colegilor din Comisia pentru drepturile omului, care au avizat negativ proiectul de lege. În plus, nu au avut niciun fel de discuții cu organizații neguvernamentale, ceea ce este o sfidare la adresa oamenilor care pe 26 mai eu ieșit în număr mare la vot, dar și la adresa societății în ansamblul ei.

Fac apel la toți colegii mei parlamentari să înțeleagă semnalul de oamenii care au votat duminica trecută. Trebuie să respingem acest proiect de lege, profund nociv unei societăți democratice.

Inapoi