Solutii pentru combaterea stirilor false

Solutii pentru combaterea stirilor false

Nu cred că o lege pentru combaterea fake news este soluţia, căci poate deveni un instrument care poate să fie manipulat destul de periculos şi până la urmă arma pe care o avem este educaţia.

Atâta timp cât noi avem o educaţie bună, de calitate, care să adreseze şi vulnerabilităţile astea - o educaţie media, o educaţie digitală, o educaţie care să ajute să recâştigăm încrederea sau să ne ajute să lucrăm în echipă mai bine, să pornim de la lucrul în echipă şi să înţelegem că lucrul în echipă este mult mai important. E cel mai important să îi încurajăm pe copii să lucreze în echipă, să facă proiecte şi să îşi pună întrebări şi să îşi dea răspunsuri şi să nu fie blocaţi într-o atitudine statică.

Am participat astăzi la o dezbatere despre fenomenul fake news cu ocazia lansării volumului “Ghid practic de fact-checking”, volum care oferă jurnaliștilor și publicului larg instrumente de verificare a știrilor. 

Vă invit să citiți volumul „GHID PRACTIC DE FACT-CHECKING”, semnat de Nicolae Ţîbrigan, Razvan Munteanu, Radu Cupcea și Mihai Barsan. Cartea este un ghid util în analiza de informații și demontare a știrilor false și a campaniilor de dezinformarehttps://ceia.ro/ghid.ceia.pdf.

Inapoi