Digitizarea, informatizarea si paradoxul din Romania

Digitizarea, informatizarea si paradoxul din Romania

România se află într-o situație cel puțin interesantă din punct de vedere al digitizării și informatizării. În timp ce, țara noastră se bucură de viteze foarte bune la internet, atât de bune încât ocupăm fruntaș un loc cinci în lume atunci când vine vorba de internetul fix, ne situăm fix la polul opus la indicele economiei și societății digitale.

Dar ce este acest indice și ne interesează atât de mult? Pentru că el monitorizează performanțele țării noastre, ca de altfel ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pe mai multe direcții:
- conectivitate digitală
- competențele digitale
- activitatea online
- digitalizarea întreprinderilor
- serviciile publice digitale. 

În UE digitalizarea este pe o pantă ascendentă, însă progresele statelor membre nu sunt suficiente pentru ca discrepanțele mari dintre acestea să fie reduse. Progresele României în ceea ce privește competitivitatea digitală sunt atât de nesemnificative încât, în raportul DESI 2019, abia ne situăm pe penultimul loc între cele 28 de state ale UE. O victorie, nu-i așa?... Dacă ne gândim că în anul 2016 ne situam chiar pe ultimul loc.

În administrația publică informatizarea pare un serial cu un număr infinit de sezoane. Când vedem exemple de țări care au ajuns la un nivel al digitalizării superior, când vedem ce ușoară poate fi interacțiunea cetățeanului cu statul, de ce oare ne încăpățânam noi să plimbăm o foaie între zece ghișee? Ați mai auzit ceva de informatizarea ANAF? Progese, nu promisiuni...

Conform unui studiu realizat în 2016, o treime dintre întreprinderile mici și mijlocii nu aveau prezență în mediul online. Astăzi, câte imm-uri au site? 

Digitalizarea este o parte importantă a dezvoltării României care sunt convinsă că ne va ajuta. Din acest motiv, am ales să fiu primul parlamentar român coraportor pentru o rezoluția pe această temă ce se va discuta la Uniunea Interparlamentară ”Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special a consumului și producției responsabile”.
Inapoi