Romanii din Diaspora contribuie la bugetul Romaniei. Noi ce facem pentru ei?

Romanii din Diaspora contribuie la bugetul Romaniei. Noi ce facem pentru ei?

Am moderat alături de inițiatorul Radu Mihail, o masă rotundă pe tema “Facilitarea contribuției Diasporei la dezvoltarea economică și socială a țării” organizată de grupul parlamentar USR Senat. Vreau să știu cum putem dezvolta politici publice asumate de stat pentru implicarea diasporelor în dezvoltarea economică a țărilor de proveniență.

Am discutat despre politicile de taxare și impozitele pe care cetățenii rezidenți în străinătate trebuie să le plătească în țara de origine și modalitățile prin care pot fi rezolvate acestea (prezență fizică la instituțiile publice, online, prin servicii de curierat etc.). De asemenea, am discutat și despre impactul economic pe care cei care trăiesc în străinătate îl au în țările de origine. “Cetățenii români din străinătate au o contribuție semnificativă la bugetul României. Se estimează că 1% din totalul capitalului transferat anual la nivel global este reprezentat de transferurile pe care cetățenii români le fac din statele-gazdă către România. Ne dorim ca această resursă să fie gestionată cât mai eficace posibil” a afirmat colegul meu, senatorul Radu Mihail.

Mexicanii, de pildă, au numeroase asociații și rețele prin care profesioniștii comunică și și fac schimb de experiențe între ei, de la rețele internaționale ale medicilor mexicani, ale profesorilor mexicani, sau start-uperilor mexicani la rețele internaționale ale antreprenorilor din construcții. Irlanda are o “diplomație culturală” prin care face vizibile comunitățile de irlandezi în alte state. Un bun exemplu în acest sens ar fi sărbătoarea Sfântului Patrick care se sărbătorește în foarte multe state din lume, inclusiv în România.

Numai prin astfel de acțiuni comune construim proiecte cu impact real. Numai prin colaborare bazată pe expertiză găsim cele mai bune soluții pentru românii de pretutindeni!

Inapoi