Companiile de stat rămân sub control politic

Companiile de stat rămân sub control politic

Asta înseamnă multe, foarte multe contracte cu dedicație, prețuri de achiziție umflate chiar și de 10 ori, consilii de administrație aservite politic, care să asigure direcția clară a banilor publici în interes de partid. Deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care excepteaza zeci de companii de stat de la guvernanța corporativă, PSD a găsit o nouă metoda să le păstreze sub aripa sa ”ocrotitoare”. Azi în Comisia economică, industrii și servicii a Senatului a fost propus un amendament ca peste 100 de companii de stat să fie exceptate. La cele deja cunoscute se adaugă Fondul Național de Garantarea Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Ministerul Economiei e diplomat, susține exceptarea industriei de apărare și ne spune că în rest Parlamentul decide. Așa că amendamentul propus de PSD “rezolvă” situația încă din prima Cameră: liber la control politic pentru cele mai importante companii de stat. Liber la bani publici mulți, care să fie căpușați de oameni aserviți PSD.

Decizia de la Curtea Constituțională părea că le dă o șansă acestor companii. Am depus amendamente ca să salvez companiile de stat, astfel încât să aduc legea la forma propusă de initiatori. Au fost respinse în Comisie cu 15 voturi împotrivă, 8 voturi pentru.
Inapoi