Cum PSD lasă o lege fără obiect

Cum PSD lasă o lege fără obiect

TAROM, Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, companiile de apă și transport (RATB, de pildă), Romaero, Avioane Craiova, Poșta Română, Complexul Energetic Oltenia, UNIFARM, Romsilva, Compania Națională de Investiții Rutiere, Romatsa, Transelectrica, Uzina Mecanică Plopeni, IOR sunt doar câteva din companiile care ar trebui să respecte legea guvernanței corporative. După bunul plac, PSD a decis să excepteze aproximativ 100 de astfel de companii de a se supune acestei legi.

La ce este bună legea guvernanței corporative? Practic ea asigură transparența și performanța managementului companiilor publice. Împiedică numirea pe criterii politice și pe bază de obediență a oamenilor din consiliile de administrație și a directorilor din aceste companii care cheltuiesc bani publici. Prevede planuri de afaceri pe bază de indicatori, nu pe bază de prietenii.

Din lista de companii propuse a fi exceptate, majoritatea companiilor sunt niște găuri negre: înregistrează pierderi mari, nu au proiecte, au puțini angajați, deși multe dintre ele ar putea, în baza unui management serios, să fie angajatori importanți în regiunile în care există și să crească economia României. Credeți că acest aspect nu vă afectează și că nu este cazul să vă interesați de ce fac politicienii? Dimpotrivă, ne afectează pe fiecare dintre noi atunci când parcurgem o distanță de 120 km în 6 ore o distanță, când stăm o jumătate de oră la coadă la Poștă pentru a ridica un plic, când pleacă investitorii pentru că nu au autostrăzi atât de necesare pentru transportul mărfurilor.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale amendamentele care exceptează zeci de companii de stat de la guvernanța corporativă. Nerelevant, dacă deciziile CCR nu sunt în favoarea și în folosul membrilor PSD.

În comisia de specialitate am cerut eliminarea majorității companiilor de la exceptare. Proiectul inițial prevedea exceptarea a doar două societăți comerciale de la legea guvernanței corporative, iar modificările introduse au dentaturat scopul inițial al proiectului de lege. Nu a interesat pe nimeni.

Inapoi