Provocarile pietei muncii din Romania

Provocarile pietei muncii din Romania

Astăzi, am participat la Conferința ,,Provocările pieței muncii din România" - primul eveniment organizat de grupul politic Renew Europe în România. Le mulțumesc, şi pe această cale, colegilor mei, Dragos Pislaru și Oana Toiu, pentru invitație!

Rolul meu în cadrul acestei dezbateri a fost acela de a discuta despre situația de pe piața muncii, din perspectiva inițiativelor parlamentare.

Votul de ieri din Parlament a trimis Guvernul Dăncilă în cărțile de istorie, dar abia de acum începe greul. România trebuie să înceapă reconstrucția după o perioadă de cădere în gol economic sub o guvernare iresponsabilă. De acum încolo trebuie să înceapă munca şi responsabilitatea.

Astăzi, Alianța USR-PLUS va lansa la Sibiu programul de candidatură al lui Dan Barna la Preşedinția României, un program coerent, cu măsuri imediate și de impact pentru educație și pentru economie, care să aibă ca rezultat stoparea exodului tinerilor şi îmbunătățirea vieții în România. Ne planificăm mai mulți bani pentru Educație care să permită demararea unor programe reale de formare inițială şi continuă a dascălilor, investiții în infrastructura şcolară şi creşterea siguranței copiilor în şi pe drumul către/spre şcoli. Ne dorim ca mediul antreprenorial să beneficieze de servicii digitalizate, de predictibilitate legislativă şi financiară în relația cu statul.

Parlamentul European a votat astăzi un raport al grupului Renew Europe, realizat de comisia de ocupare și afaceri sociale (EMPL).

Raportul propune recomandări pentru politicile de ocupare a forței de muncă și politicile sociale ale zonei euro și cuprinde mai multe prevederi importante pentru cetățenii români, în primul rând în ceea ce privește îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor și condițiilor de muncă.

Puncte importante din raport:
- solicită dezvoltarea unei scheme de asigurare la nivel european pentru combaterea șomajului de lungă durată;
-  propune Comisiei Europene să consolideze legislația pe drepturile sociale pentru a implementa Pilonul European al Drepturilor Sociale;
- are în vedere necesitatea unei creșteri salariale reale, care să combată sărăcia și să reducă inegalitățile;
- pune în discuție crearea cadrului legal european prin care lucrătorii pe platformele online să aibă acces la protecție socială și să li se respecte toate drepturile de muncă și drepturile sociale.

Inapoi