Cronica unei tragedii

Cronica unei tragedii

Trei oameni au murit la Timișoara: un bebeluș de 9 zile, un copil de trei ani și mama lui. Primul a ajuns la spital bebelușul, iar medicii au zis ca s-a înecat cu lapte. A ajuns apoi micuțul de trei ani și mama lui, apoi. Toți trei au fost otrăviți cu Delicia - GASTOXIN, care are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială. Alte 28 de persoane au ajuns la spital, în urma inhalării acestei neurotoxine. Substanța a fost cumpărata “la negru” de patronul firmei de deratizare, care declară că a mai folosit-o și la dezinsecția altor clădiri.

Au fost 15 apeluri la 112, de sâmbătă până luni, în cazul deratizării de la Timișoara, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale. Nimeni nu s-a sesizat până luni că toate apelurile vin, de fapt, de la aceeași adresă. STS anunță că instituția nu deține informații despre gravitatea, impactul sau dimensiunea cazuisticii cu privire la cazurile de urgență gestionate de agențiile de intervenție - așa că au trimis ambulanțele și atât. Cei de la serviciul de ambulanță nu au fost mirați de cele 15 apeluri: “În unele blocuri, mai ales în cele de nefamilişti sau în zonele mai sărace sau în satele mai izolate, dacă ajungem acolo într-o zi, suntem chemaţi la mai multe adrese. Nu ne miră că ne cheamă într-un bloc de două - trei ori. Se întâmplă frecvent. Acum, că am fost de mai multe ori la persoane diferite, nu am putut să facem nicio legătură. “ se apără șeful serviciului de ambulanță Timiș.

Abia luni s-au pus cap la cap informațiile și a ajuns ISU la blocul în care se făcuse dezinsecția - oamenii au stat trei zile în aburii toxici. Puteau muri mai mulți. Reprezentanții ISU Timiș au anunțat luni că au depistat prezența unei substanțe neurotoxice la etajele trei și patru ale blocului în care s-au înregistrat trei decese, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a făcut o acțiune de dezinsecție și deratizare, și că au evacuat locatarii din două blocuri.

Conducerile DSP şi DSVSA Timiş nu au putut răspunde, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la întrebarea dacă firma Bistim Dera SRL avea autorizaţie să folosească substanţa toxică sau ce instituţie ar fi trebuit să elibereze avizul pentru folosirea substanţei toxice. Trei oameni “din zonele mai sărace” au murit. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara a spus că luni seară într-un interval de 4 ore și jumătate au fost internați 18 copii, pentru că "a intrat panica în populație" și nu înțelege de ce este atâta isterie legată de acest caz.

La patru ani de la Colectiv, în continuare asistăm la reacția lipsită de coordonare a autorităților statului în cazuri de urgență sau atunci când sunt puse în fața unor tragedii în plină desfășurare.

© foto: Dani Amariei

Inapoi