Cazul oilor inecate nu poate trece neobservat

Cazul oilor inecate nu poate trece neobservat

Cazul celor peste 14.000 mii de oi care au murit în portul Midia atunci când vasul ce le transporta s-a răsturnat nu poate și nu trebuie să treacă neobservat, nu poate și nu trebuie să fie uitat. Am ajuns în presa internațională din cauza modului defectuos de reacție pentru a asigura salvarea bietelor animale și a lipsei de empatie privind soarta acestora. Modul de acţiune a arătat paralizia unor entităţi ale statului, care nu au intervenit prompt și că trebuie revizuite toate procedurile de intervenţie.

Săptămâna trecută am atras atenția asupra acestei situații, printr-o declarație politică rostită de la Tribuna Parlamentului. Este foarte important să avem condiții bune de transport pentru animale pe timpul călătoriei și consider că trebuie refuzate toate transporturile care pun viața animalelor în pericol. Să nu uităm că nu este vorba despre primul caz de transport care s-a încheiat cu moartea mai multor animale. Iar lucrurile par a se repeta: o situație similară s-a întâmplat la începutul acestei veri, cînd mii de oi au murit “fierte” de vii, într-un transport către Arabia Saudită. Un alt transport de animale, cu aceeași destinație a fost oprit în portul Midia, vineri noapte, pentru că animalele nu aveau nici suficientă hrană și nici spatiu, ceea ce arată că acest caz nu este singular și că este nevoie de o monitorizare strictă a condițiilor în care se face transportul animalelor vii.

Situația este atât de gravă încât ea a ajuns și pe masa Parlamentului European unde a avut loc o sesiune de audieri pe această temă. La sfârșitul sesiunii s-a aprobat o dezbatere în plen pentru luna decembrie. În plus, Parlamentul European a demarat și o anchetă pe acest subiect.

Între timp, și ONG-urile din România s-au mobilizat: Animals International - Romania, de exemplu, luptă pentru oprirea exportul de animale vii: a inițiat o petiție pe care au semnat-o aproape 50.000 de persoane https://secure.animalsaustralia.org/take_action/romania-capsized-ship/ și vor protesta astăzi, începând cu ora 16:00 în fața Ministerului Agriculturii.

Astăzi, în Parlamentul României, am trimis o intrebare către Ministerul Agriculturii și Dezoltării Rurale, către ANSVSA și către DSVSA Constanța prin care am cerut lămuriri asupra cauzei reale care a condus către înclinarea și răsturnarea navei, planul operațional pentu astfel de incidente, instituția care va răspunde legal pentru această tragedie. Am întrebat Guvernul dacă are în plan să intervină pentru reglementarea corespunzătoare a transportului de animale vii pentru deplasarea acestora în siguranță către țările non-europene. Voi reveni cu răspunsurile primite.

Foto credit: Animals International - Romania
Inapoi