De ce sunt pensiile speciale, speciale?

De ce sunt pensiile speciale, speciale?

De ce sunt pensiile speciale, speciale? Și, în special, de ce nu sunt desființate?!

În primul rând, în nicio altă țară europeană nu regăsim agreată sau încurajată o astfel de discriminare în calculul pensiilor de serviciu. Inechitatea financiară a dus la diferențe mari între pensionari, iar categoriile care intră sub incidența acestui privilegiu se măresc de la un an la altul.
Cuantumul total al pensiilor speciale a crescut mult mai rapid decât cel al pensiilor din pilonul I, cu atât mai mult cu cât este permis cumulul pensiei de stat cu pensia specială.

Peste 7 miliarde de euro au fost plătiți în ultimii 4 ani din bugetul statului pentru pensiile speciale.
7 miliarde de euro! Ce se putea face cu acești bani? 700 de km de autostradă.
Numai cu banii plătiți în anul 2019, adică peste 9 miliarde de lei, se puteau construi 75 de spitale noi, la costurile estimate de Asociația Dăruiește Viața pentru spitalul construit din donații, cu tot cu dotări.

Pe lângă dimensiunea financiară, sistemul pensiilor speciale vine și cu o componentă de inechitate legată de vârsta de pensionare. În sistemul public de pensii, vârsta de pensionare nu coboară sub 60 de ani, pe când, în sistemul pensiilor speciale, vârsta medie de pensionare este între 48-50 de ani. De exemplu, există un caz de tânăr pensionar la 39 de ani, cu o pensie anuală de 91.200 RON, iar tânărul pensionar poate cumula această pensie și cu un salariu. Asta în timp ce pensia de urmaș a fetițelor pădurarului ucis la datorie este de 340 RON lunar.

Pe lângă toate acestea, au existat chiar perioade când a fost încurajată pensionarea anticipată în aceste condiții speciale, ducând la o criză a resurselor umane în domenii importante pentru siguranța națională.

USR consideră că toți românii trebuie să fie tratați la fel de către stat. Contribuim la fel prin taxe, prin urmare trebuie să primim la fel. Fără diferențieri pentru anumite categorii profesionale.

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale, care a fost depus de USR încă de acum 2 ani în Parlament, propune desființarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale: parlamentari, funcționarii parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor. În plus, conform proiectului, vor fi plafonate pensiile magistraților și pensiile militare. Deși era pe ordinea de zi, azi, parlamentarii au trecut peste discutarea acestuia, fără nici un fel de explicație.
Inapoi