Liviu Pop suspectat de plagiat

Liviu Pop suspectat de plagiat

Liviu Pop, fostul ministru al educației, suspectat că și-a plagiat lucrarea de doctorat! 

După ce a trecut prin focul susținerii tezei de doctorat prezentând o teză despre migrația forței de muncă și implicațiile asupra securității naționale, Liviu Pop, actualul Președinte al Comisiei de Învățământ al Camerei Deputaților a primit rezultatul: mai are de așteptat și de muncit dacă într-adevăr își dorește să devină doctor. Nu de alta, dar lucrarea sa este în proporție de 25% suspectată de plagiat. Și, cu un așa procent remarcabil și luând în calcul și faptul că include și cuvinte scrise greșit precum „repercursiuni” sau dezacorduri gramaticale, ne întrebăm dacă nu cumva domnul Pop tot pe ,,genunche,” și-a scris și lucrarea „inspirată”. Interesant este faptul că o jurnalistă de investigații, prezentă în sală în momentul prezentării, care a studiat teza de doctorat, a reușit să blocheze titlul de doctor. Ce s-ar fi întâmplat dacă se dovedește că teza este plagiată și jurnalisa nu ar fi fost în sală?

Vorbim de un fost ministru al educației, propus si validați de coaliția de guvernare, un om care a luat și încă ia decizii strategice privind educația și, practic, viitorul copiilor din România. Fost absolvent al Facultății de Matematică și Informatică și fost profesor de matematică, Președintele Comisiei de Învățământ probabil că și-a dorit o schimbare în cariera profesională atunci când a ales să urmeze doctoratul la Școala Doctorală a Academiei de Poliție și să abordeze o temă interesantă, de actualitate, dar fără absolut nicio legătură cu specializarea proprie.

România a reușit să devină „campioana” Europei la numărul de doctori pe cap de locuitori: în ultimii 27 ani (1900-2017) am ajuns să avem, la nivel de țară, 251 doctori la fiecare milion de persoane. Stăm și ne întrebăm: câți dintre acești doctori în științe și-au obținut diploma prin muncă asiduă? Câți membri ai PSD au trecut prin programe doctorale ca gâsca prin apă, doar pentru a-și trece în CV un titlu care să le permită accesul facil în cele mai înalte funcții publice din România? Plagiatul nu trebuie să existe și titlurile trebuie acordate pe merit. Lipsa de integritate academică și furtul de proprietate intelectuală nu trebuie permis. Sunt generații care vin din urmă și care trebuie să vădă adevărate modele morale.

Pe vremea când era ministru interimar al Educației, Liviu Pop a încercat să-l scape pe Victor Ponta de acuzațiie de plagiat. A schimbat atunci componența a două instituții-cheie pentru integritatea educației și cercetării: este vorba de Consiliul Național de Etică și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Militez pentru meritocrație și susțin acțiunile corecte. Sunt convinsă că dintre noi se poate desprinde o viitoare clasă politică decentă.

Credit foto: StirileProTV

Inapoi