România la purtător

România la purtător

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție pentru că nu a pus transpus directiva pentru combaterea spălării banilor si care reglementeaza acțiunile la purtător.

Este vorba de o directivă aprobată de Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene pe 5 iunie 2015 ce trebuia aplicată și în România până pe 26 iunie 2017. Anul trecut, USR a depus un proiect de lege pentru interzicerea firmelor cu acțiuni la purtător, adică firme cu acționariat secret. Proiectul a fost respins de coaliția de guvernare, pentru că le-ar fi tăiat alimentarea cu bani publici.

In plenul Senatului, am întrebat de mai multe ori reprezentanții Ministerului Justiției când vor transpune această directivă. Mi s-a replicat ca îmi vor transmite răspuns scris. Aceiași care au susținut respingerea proiectului de lege al USR care interzice firmelor cu acțiuni la purtător să aibă contracte din bani publici, deși aveam și încă avem obligația ca țară să reglementăm acțiunile la purtător.

Între timp, aproximativ 400 de firme românești au emis acțiuni la purtător, iar multe dintre ele au obținut și obțin contracte publice cu sume exorbitante.

Inapoi