Cine mai rămâne în România?

Cine mai rămâne în România?

Peste 200.000 de români au părăsit România în 2017. Un sfert dintre aceștia sunt copii cu vârste între 0 și 19 ani, semn că cei care pleacă nu mai au de gând să se întoarcă. Să fie motivul acestui val de plecări guvernarea dezastruoasă, incompetența și aroganța celor care ne conduc? Un lucru e clar: oamenii nu pleacă de prea mult bine la ei de acasă.

Categoria cea mai numeroasă de emigranți, peste o treime din total, o reprezintă tinerii între 20 și 29 de ani. Luând în considerare și categoria de vârstă 30-34 de ani, ajungem în situația ca cele două grupe să reprezinte jumătate din numărul celor plecați. 

Nivelul migrației de anul trecut este comparabil cu vârful din anii 2007-2008, când tocmai ce intrasem în UE. În acea perioadă motivația principală o reprezenta nivelul salariilor mult mai mari din Vest, dar acum acest fenomen se întâmplă în condițiile în care în țară este o lipsă acută de specialiști și forță de muncă mai în toate sectoarele de economie, unii reprezentanți din mediul de afaceri estimând necesarul de forță de muncă din firme la aproape 1 milion de angajați.

Cel mai grav lucru este faptul că aproape un sfert din cei care au emigrat (aproximativ 55.000) sunt copii cu vârste între 0 și 19 ani, semn că cei care pleacă din țară își iau copiii cu ei și doresc să emigreze pe termen lung.
Dacă ne gândim la faptul că avem creștere economică și un număr mare de locuri de muncă neocupate, oare de ce tinerii și familiile cu copii aleg să plece din țară într-un număr atât de mare? Oare guvernanții noștri au vreo vină?
 
Inapoi