Sistemul municipal de încălzire, o gaură neagră care înghite bani

Sistemul municipal de încălzire, o gaură neagră care înghite bani

”Când dau drumul la robinet, curge apă caldă doar după o jumătate de oră”. ”Iarna, când e cald afară, „duduie” caloriferele, iar când e frig sunt doar un pic călâi”. ”Plătesc nejustificat de mult pentru cât de puțin primesc”. Vă sună cunoscut?

Ca de obicei în ultimii ani, vremea rece aduce în prim plan grija încălzirii apartamentelor. Sistemul de încălzire municipal are două mari probleme: țevile și echipamentele sunt vechi și au pierderi foarte mari, și totodată este supradimensionat în raportul cu nevoile actuale ale populației.

Pentru primăriile care au bani, dar nu-i pot folosi pentru încălzire, Guvernul propune să se extindă categoriile de cheltuieli ce se pot finanța din excedent.

Cei care nu au, se vor putea împrumuta de la Trezoreria statului: ”… unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 450.000 mii lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.”

Ce înseamnă asta? Că în continuare pompăm milioane de lei în găuri negre, plătim din propriile buzunare pierderile din rețea, furnizorii nu fac niciun fel de investiții, iar problemele rămân an de an.
Inapoi