Sistemul electronic al CNSAS iar nu funcționează

Sistemul electronic al CNSAS iar nu funcționează

De 3 zile, sistemtul electronic al CNAS nu funcționează. Din nou.

Cum ne dorim să funcționeze sistemul de sănătate românesc? Exact, în primul rând trebuie să funcționeze. De trei zile, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), sistemul electronic al CNAS, este căzută. 

Este a treia zi consecutivă de când medicii de familie atrag atenția asupra problemelor informatice din cauza cărora nu-și mai pot face treaba. Și nu este prima dată în ultimul an. De când sistemul este blocat serviciile nu se validează, oamenii nu pot primi rețete compensate și nici concedii medicale. Mii de pacienți au de suferit. Nu este prima dată când sistemul electronic al CNAS este blocat. A mai avut probleme parcursul anului, inclusiv săptămâna trecută a funcționat cu dificultate. 

Știți faza cu bulgărele care se rostogolește, se face tot mai mare și apoi se sparge? Așa s-a întâmplat și în cazul CNAS. În mai 2017 conducerea CNAS a fost anunțață că vor expira două contracte mari de mentenanță - unul la baza de date și unul la rețeta electronică, astfel că trebuiau începute procedurile de achiziție. Totuși, timp de un an achizițiile nu au fost făcute.

Ce fac medicii când zile la rând cțnd sistemul este blocat? Sigur că nu închid cabinetele și pleacă acasă. Continuă să-și facă treaba și fiecare se descurcă cum poate: lucrează offline, iar când sistemul e din nou funcțional, stau peste program să introducă datele. Timp pierdut, pacienți nemulțumiți, medici exasperați. Cine răspunde pentru funcționarea dezastruoasă?

USR consideră sănătatea alături de educație și justiția domenii prioritare pentru români și le tratează cu prioritate.
Inapoi